Törggelseizoen in Zuid-Tirol

törggelseizoen in TirolNu we de zomer achter ons laten maakt Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, zich op voor de herfst. Herfst in Zuid-Tirol betekent de start van het törggelseizoen: een herfsttraditie waarbij wijnboerderijen en wijnkelders hun deuren openen, om de nieuwe wijnen te presenteren. Deze eeuwenoude traditie vindt plaats van oktober tot aan de adventsperiode en gaat gepaard met culinaire specialiteiten en feestelijke festiviteiten. Dit jaar start het törggelseizoen op 1 oktober met een groot feest in alle deelnemende tavernes, waarbij het kastanjevuur, het Keschtnfeuer, wordt ontstoken.

Törggelen Zuid-Tirol

De opening van het törggelseizoen begint met törggelen in 24 originele Buschenschank tavernes, ofwel de boerencafés. Op zaterdag 1 oktober om 18:00 uur wordt in elke café het startsein gegeven voor het törggelen. Rond 19:00 uur zal de eigenaar van de taverne een kastanjevuur ontsteken, waarop de eerste kastanjes van het seizoen geroosterd worden. De deelnemende tavernes zijn gevestigd langst de Eisacktaler Keschtnweg (het kastanjepad), in de wijn- en kastanjegebieden langs de Zuid-Tiroolse wijnroute en in de omgeving van Bolzano/Bozen en Burggrafenamt/Burgraviato.

Tijdens het törggelenseizoen zijn er wijn- en likeurproeverijen en staan er lokale specialiteiten op tafel zoals jam, siroop, Speck, gepofte kastanjes, knödel en zoete beignets. Bezoekers kunnen zien hoe de lokale specialiteiten bereid worden. Ook worden er rondleidingen op boerderijen en door kastanjebossen gegeven. De opening op 1 oktober en de lokale festiviteiten door het seizoen heen zijn voor zowel de lokale bevolking als voor toeristische bezoekers een lekkere, maar vooral een gezellige ervaring.

Zuid Tirol

Zuid-Tirol maakt zich op voor het törggelseizoen.

Het traditionele törggelen is ooit ontstaan om te vieren dat de nieuwe druiven waren geperst. Zodra de herfst begon, kregen berghellingen een roodgouden gloed en in de wijnhaarden hing nog steeds de geur van zongerijpte druiven. De boeren nodigden hun familie, vrienden en buren uit om in hun wijnkelders en knusse boerenkamers de nieuwe wijnen te proeven. De eeuwenoude traditie is gebleven, maar gaat tegenwoordig samen met het genieten van lekkere streekgerechten, waarbij de kastanje een hoofdrol speelt. Klik hier voor meer informatie over de adressen waar je kunt törggelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>