Een goed moment voor winterbanden

winterbanden

De voordelen van winterbanden

Bij het aanbreken van een koude periode of een wintersport vakantie is het aan te raden om zo snel mogelijk je winterbanden aan te brengen. In sommige landen in Europa, zoals Oostenrijk, sommige delen van Duitsland en Slovenië, is dit zelfs verplicht. Het is vervelend als je de winterbanden dan niet binnen bereik hebt.

Bij koude temperaturen slijten winterbanden langzamer dan zomerbanden. Dit komt door de samenstelling van het rubber waarvan ze gemaakt zijn. Winterbanden zijn ook erg effectief tijdens koude of regenachtige dagen: de remweg van een winterband is dan korter. Ook als je ‘off road’ raakt in koude omstandigheden heb je met winterbanden meet grip op het stuur. Winterbanden bewijzen hun nut dus ook zonder een dik pak sneeuw.

Hoe je winterbanden herkent

Een winterband heeft een grover, meer open profiel dan zomerbanden. Ze hebben een grote hoeveelheid lamellen in het profiel die als het ware de sneeuw en modder ‘vastpakken’. Deze lamellen zorgen voor meer grip tijdens koude weersomstandigheden.

De consumentenbond wil graag een duidelijk symbool voor winterbanden, maar dit is nog niet doorgevoerd. Sommige winterbanden zijn echter al voorzien van een sneeuwvlok symbool.

Een winterband heeft lamellen in het profiel, een zomerband heeft solide profielblokken

Een winterband heeft lamellen in het profiel, een zomerband heeft solide profielblokken

Waar moet je op letten bij de aanschaf van winterbanden?

Er is een aantal belangrijke zaken waar je op dient te letten als je de winterbanden aanschaft. Zo moeten de banden aan de eisen van het betreffende voertuig voldoen, wat betreft belasting en snelheid. De laadcapaciteit van een personenautoband wordt vastgesteld door zijn belasting-index.

De meeste winterbanden hebben ‘loopvlakken’ die in een bepaalde richting zijn georiënteerd. Het monteren van de winterbanden moet volgens de loopvlakken gebeuren om de winterband optimaal te benutten. Winterbanden moeten om de 5 à 6 jaar vervangen worden door nieuwe banden.

Opslaan van zomerbanden

Als je besluit om winterbanden te (laten) monteren kan een bandenspecialist je zomerbanden in opslag nemen. Ze worden dan onder perfecte omstandigheden bewaard. Rubber is namelijk gevoelig voor temperatuurverschillen en in een goede opslag wordt hier rekening mee gehouden.

Winterbandentests

Ieder jaar onderwerpen verschillende instellingen winterbanden aan tests. Onder meer de ANWB en de Consumentenbond doen mee aan deze tests. Deze tests kunnen erg handig zijn in de overweging van nieuwe winterbanden. Het is een uitstekende manier om de prijs-kwaliteit verhouding te bekijken.

Wij raden aan om winterbanden te kopen wanneer de prijzen voordelig zijn (in het voorjaar) en nadat je je er goed in verdiept hebt. Zo kan je je auto voor een lage prijs van winterbanden voorzien en ga je goed voorbereid de winter in. Dat is een prettig gevoel! Vind op Tirendo.nl alle nuttige informatie over winterbanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>